SN vWvO Tweeluik site

Kompas

Met een kompas kan je eigenlijk maar één ding doen: vinden waar het noorden is. Maar dat is wel iets heel nuttigs als je een route gaat volgen, of op de kaart bepalen waar je bent. Genoeg reden dus om te leren hoe je met een kompas moet omgaan.

image024

De windrichtingen

Een kompas werkt, omdat de Aarde een magneet is. En 'toevallig' ligt een van de uiteinden van die magneet dicht bij de noordpool, en de andere bij de zuidpool. Daarom zal een magnetische kompasnaald altijd naar het noorden wijzen. En als je weet waar het noorden is, weet je ook alle andere kompasrichtingen: tegenover het noorden ligt het zuiden, en dwars op de richting van de kompasnaald liggen het westen en oosten. Dat zijn de vier hoofdrichtingen van het kompas, die ook wel 'windrichtingen' genoemd worden.

Maar soms heb je natuurlijk een richting nodig die niet precies noord is, of oost, maar ergens er tussenin. Die noemen we dan: noordoost. En zo zijn er ook zuidoost, zuidwest en noordwest zoals je op het plaatje kan zien. Het kan nog preciezer, door de richting tussen noord en noordoost te nemen, die we dan noordnoordoost noemen, maar dat zal je bij de welpen niet vaak nodig hebben.

Op de kompassen die we bij de welpen hebben, staat bij Noord geen letter, alleen een groene pijl, en bij de andere hoofdrichtingen staat de (Engelse) beginletter, dus W=West, E=Oost en S=Zuid.

Graden

Als je de richting nog preciezer wilt bepalen, dan gebruik je de graden verdeling, de nummertjes die op het kompas staan. Het kompas is verdeeld in 360 graden. Noord is 0 graden (en 360), oost is 90, zuid is 180 en west 270. Hiermee kan je natuurlijk heel precies een richting aangeven als dat nodig is. Het gaat hier om de binnenste ring van cijfers op de wijzerplaat van het kompas (de buitenste ring gebruiken we niet).

 

Voor de volledigheid:

Windrichting

Graden

Op kompas

Noord

0 of 360

Groene pijl

Noordoost

45

-

Oost

90

E

Zuidoost

135

 

Zuid

180

S (180)

Zuidwest

225

 

West

270

W

Noordwest

315

 

 

 

 


Gebruik van een kompas

Deze kompassen zijn redelijk eenvoudig in het gebruik, want de wijzerplaat draait helemaal mee, dus als je b.v. naar het noordwesten wilt kan je dat meteen op de wijzerplaat zien. Maar je kan het jezelf iets makkelijker maken door het vizier te gebruiken, dan zie je beter welke weg er in de gezochte richting ligt.

Andersom kan natuurlijk ook: als je wilt weten in welke richting een weg loopt, of in welke richting een bepaald gebouw staat, dan richt je het kompas op die richting, en je leest de richting af op de wijzerplaat.

 

Tips:

De naald van het kompas wijst dus met z'n ene kant altijd naar het noorden, maar dan moet je het kompas wel goed plat houden zodat de naald kan draaien, en niet in de buurt van iets van ijzer, want dan gaat de magnetische naald daarheen wijzen!

 

FacebookTwitter