Meisjes en jongens van 7 t/m 10 of 11 jaar.
Opkomst: zaterdag van 14:00 tot 16:00 uur.

Leiding:

  • Milene de Kievit (Raksha) [teamleider]
  • Emiel Enthoven (Mang)
  • Wessel de Groot (Kaa)
  • Stijn Bezooijen (Jacala)

Voor vragen, afmeldingen en zo hebben we nu een contactformulier.

Het thema-verhaal

Veel van wat je bij de welpen zal meemaken is gebaseerd op het verhaal “Jungleboek”, het verhaal van het jongetje Mowgli die zijn ouders kwijt raakt, en in de jungle wordt opgevoed door een groep wolven. Later ontmoet hij Shanti, een meisje uit het dorp, en ze beleven samen allerlei avonturen in de jungle.

Net als Mowgli en Shanti, zijn de welpen kinderen die in de jungle hun avonturen gaan beleven. De leiding heeft de rollen van de wolven en andere dieren van wie Mowgli leerde hoe het leven in de jungle in elkaar zit.

Veel gebruiken en tradities bij de welpen hebben iets te maken met het Jungleboek-verhaal, zoals de ceremonieën voor opening, sluiting en installatie Ook de namen van de leiding komen uit het Jungleboek.

De Nesten

In het verhaal heet een groep welpen een Horde, en die bestaat uit meerdere nesten, dat zijn kleinere groepjes van jonge wolven. Bij onze groep hebben we dus ook nesten, dat zijn groepjes van ongeveer 6 kinderen die vaak iets samen doen. De nesten hebben een kleur die je op de scoutfit kan terugvinden.

Een nest bestaat uit welpen van alle leeftijden; een van de oudsten (of degene die er al het langst bij zit) is de gids van het nest, en er is ook een hulp-gids. Het handige daarvan is, dat de welpen elkaar dingen kunnen uitleggen; een nieuwe welp hoeft niet alles van de leiding te leren, want de gids en hulp-gids zullen ook vaak een handje helpen. En van de andere kant biedt dat die oudste welpen weer wat extra’s, door wat eigen verantwoordelijkheid te hebben binnen hun nest.

Elke week (in ieder geval als we gewoon in het clubhuis zitten) is er één nest “dienstnest”. De welpen uit dat nest doen de opening en sluiting, en helpen na afloop met opruimen.

Lid worden en contributie

Wie lid wil worden, kan een keer langskomen op een opkomst (graag van te voren even aanmelden, voor het geval we misschien een speciale opkomst hebben). Na een paar weken meekijken, kan besloten worden om lid te worden, waarna de officiele installatie plaats zal vinden. vanaf dan is ook contributie verschuldigd. De contributie bedraagt € 165 per jaar (of een evenredig deel als men in de loop van het kalenderjaar lid wordt); voor nieuwe leden komt hier eenmalig een installatiegeld van € 25 bij

Verder op deze site

Namen van de belangrijkste jungle-dieren:

Raksha
Raksha is de wolvin door wie Mowgli werd opgevoed. Als moederwolf zorgt ze natuurlijk goed voor haar welpen. Verzorging, gezondheid en hoe je met elkaar omgaat, dat zijn de dingen die Mowgli van Raksha kon leren.

Akela
Akela is de leider van de wolven. Hij is een sterke en waakzame wolf, en heeft in zijn leven veel meegemaakt. Daar kan hij dan ook uitgebreid over vertellen. Leiderschap, organisatie maar bv ook strategische spelen, daar blinkt deze grijze wolf in uit.
Bagheera
Deze slimme panter heeft het hart op de juiste plaats. Hij is behendig, moedig en heeft dingen altijd snel in de gaten. Hij weet ook veel van mensen, want hij heeft vroeger bij hen gewoond. Natuurlijk is hij een meester in sluipen en hindernisbanen.
Baloe
Baloe de beer is de leermeester van wie Mowgli en Shanti de wetten van de jungle leren. Hij geeft graag advies, en is altijd bereid om te helpen. Daarnaast houdt hij van lekker eten, en ook van het klaarmaken daarvan.
Chil
Als vogel kan Chil de hele jungle van bovenaf bekijken met zijn scherpe ogen. Als je iets wilt weten, vraag het dan aan deze wouw, want Chil weet precies wat er overal en met iedereen aan de hand is. Chil houdt van activiteiten hoog boven de grond, of die op een andere manier met vliegen te maken hebben. En zo vanuit de lucht, lijkt de jungle ook op een grote landkaart.
Hathi
Deze sterke, rechtvaardige en dappere olifant is een van de oudste dieren van de jungle, en wordt daarom door de andere dieren vaak als een soort leider van de hele jungle gezien. Hathi weet veel over de natuur, en is dol op alles wat groot is.
Kaa
Kaa staat bekend om z'n lenigheid, snelheid en slimheid. Maar hij kan ook heel goed heel stil toekijken en alles in zich opnemen. Hij is nieuwsgierig en houdt er van om op onderzoek uit te gaan.
Mang
Deze vleermuis houdt zich vaak een beetje op de achtergrond, maar hij hoort wel alles. 's Nachts gaat hij op onderzoek uit, en hij houdt van lekker griezelen in het donker.Jacala
De krokodil ligt het liefst de hele dag in het water. Hij bemoeit zich niet veel met land-dieren, maar als je z'n hulp nodig hebt, kan je altijd op hem rekenen.
Marala
Ze is een eerlijke flamingo die houdt van gezelligheid. Ze houdt van balanceren, niet alleen in de vorm van acrobatiek, maar ook wil ze graag dat de natuur in evenwicht blijft.
Rikki-tikki-tavi
Deze vrolijke mangoest rent altijd razendsnel door de jungle, altijd op zoek naar spanning en sensatie. Maar Rikki weet ook goed, wat te doen als er daarbij wat mis gaat.
Oe
Deze rustige schildpad wikt en weegt voor een besluit te nemen. Plannen maken voor je wat gaat doen, en goed om je heen kijken en op details letten, dat zijn zijn specialiteiten.
Ikki
Dit stekelvarken houdt van kletsen en gezelligheid. Aan haar stekels blijft vaak van alles steken, en daarom verzamelt Ikki graag allerlei dingen, waar ook goed mee te knutselen is!
Mor
Deze trotse pauw houdt van mooie dingen, zoals glanzende veren en glinsterende schelpjes. Hij helpt graag als anderen willen proberen er net zo mooi uit te zien als hij.
Malchi
Malchi is nieuwsgierig, maar voorzichtig. En natuurlijk een expert in alles wat met water te maken heeft.

FacebookTwitter

Welpen activiteiten

Februari 2020
M D W D V Z Z
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
za feb 29 @14:00 - 04:30PM
Opkomst Bevers/Welpen

Welpen nieuws

Welpenwekend Leeuwenkoning

De welpen hebben in het weekend van zaterdag 2 en zondag 3 april een spannend avontuur beleefd op de savanne. De welpen bleken namelijk op de savanne van Koning Simba beland te zijn.