SN vWvO Tweeluik site

Tochttechnieken

Er zijn heel veel manieren om een speurtocht te lopen. Over kompas hebben we een apart hoofdstukje; hier zijn een paar andere tocht-technieken.

 

Kaart

Eigenlijk de allermakkelijkste routebeschrijving is gewoon een kopie van de kaart of plattegrond waarop getekend staat welke route je moet lopen. Alle zijwegen en bijzonderheden staan er op, dus dat werkt meestal wel.

 

image021

Oleaat

Een klein beetje lastiger is de techniek die met een moeilijk woord 'oleaat' heet. Maar het is niet moeilijk, want eigenlijk is hier de route van de kaart overgetrokken op een ander blaadje. Meestal worden met kleine streepjes de zijpaden aangegeven.

Dus de richting van de wegen weet je, en de afstanden tussen de kruispunten, maar niet de overige details.

Kruispuntenroute

De kruispuntenroute bestaat uit tekeningetjes van de kruispunten waar je langs komt, met daarin een pijl die aangeeft waar je vandaan komt en waar je naar toe moet.

De kruispunten kunnen ook eenvoudiger getekend worden, als een pijl met zijwegen er aan. Net iets lastiger dan bij gewone kruispunt-tekeningen, want je ziet er niet aan of er een brede weg of een smal bospaadje is.

 

Stripkaart

Dit is best wel een moeilijke tocht-techniek. Eigenlijk is het een oleaat wat rechtgetrokken is (vergelijk de voorbeelden maar eens): de route die je moet lopen is getekend als een rechte lijn, met daaraan vast de zijwegen die je NIET moet nemen. Een streep links betekent dan dat je een weg links moet laten liggen. En als er geen weg links is, maar alleen rechts? Dan moet je een slag draaien zo dat je wel een weg links hebt: als je naar rechts draait, is de weg die eerst rechtdoor was, nu links van je komen te liggen. En die moet je dan dus niet nemen. Klinkt lastig in een beschrijving, maar het valt wel mee als je straks een voorbeeld bekijkt.

Bij een stripkaart begin je altijd onderaan, want dan kloppen links en rechts tenminste.

 

Omdat de stripkaart een beetje moeilijker is zullen we hier het voorbeeld even beschrijven. Kijk maar naar de stripkaart en de kaart op de vorige pagina.

  1. Je begint bij A. Op kruispunt 1 moet je volgens de stripkaart een weg links en een weg rechts laten liggen. Je gaat dus rechtdoor.
  2. Hier moet je volgens de route een weg rechts laten liggen. Er is geen weg rechts, maar als je linksaf gaat klopt het wel, want de rechtdoor weg ligt nu aan je linkerkant!
  3. Een weg links laten liggen, dat is hier dus eenvoudig rechtdoor.
  4. Hier moet je twee straten rechts laten liggen. Dat wordt dus linksaf.
  5. Een straat links laten liggen, dat is hier schuin naar rechts.

Helicopter route

Bij de helicopterroute bestaan de aanwijzingen uit een bundel lijnen, die vaag wel wat lijken op de wieken van een helicopter. Meestal zijn ze genummerd, en zit er ook een orientatie-pijl bij, bv een pijl met de letter N voor noord. Aan de hand van die pijl, weet je hoe de andere richtingen lopen, en de nummers geven natuurlijk de volgorde aan. De lengte van de lijn is een maat voor de afstand die je in die richting moet lopen; de schaal kan er bij gegeven zijn, of je moet het zelf maar afleiden uit de ligging van de kruispunten (bv als de eerste pijl 200 meter blijkt te zijn tot je op een kruispunt komt waar je richting 2 kan kiezen, dan si 200 meter blijkbaar overeenkomend met de lengte van de eerste pijl).

Speurtekens

Een tocht kan natuurlijk ook uitgezet worden met sporen of tekens die je ter plekke moet vinden in plaats van een route die je van te voren op papier krijgt. Je kan lintjes of pijlen moeten volgen, of je maakt gebruik van speciale speurtekens zoals deze:

image023

FacebookTwitter